Как да опаковаме електрониката при преместване?

Необходими материали:

 • Ръководство на производителя;
 • Оригиналната кутия или петпластов кашон с дръжки;
 • Противоударен опаковъчен материал;
 • Цветни лепящи се листчета;
 • Маркер;
 • Тиксо или скоч;
 • Самозалепващи се торбички.

Процедура по опаковането:

 1. Първо проверете „инструкциите за употреба и/или ръководството на потребителя” за специални изисквания и инструкции. Ако случайно сте ги изгубили, проверете дали ще намерите информацията, която търсите в уеб сайта на производители – независимо дали под формата на съвети или онлайн вариант на ръководството.
 2. Ако електроуредите ви съдържат тонер или патрон с мастило, извадете ги и ги съхранете в плътно затворен плик, заедно с електрониката, на която принадлежат. Извадете всички CD-та, DVD-та и други подобни от компютрите, уредбите и DVD-устройствата.
 3. Ако пазите оригиналните опаковки на електроуредите, препоръчваме да ги използвате при преместването на своя дом/ офис. Ако не сте ги запазили, можете да закупите необходимите ви кутии и кашони при нас.
 4. Купете си лепящи се цветни листчета, които са достатъчно големи, за да можете да опишете върху тях оборудването си.
 5. Преди да прекъснете електрозахранването, обозначете с цветните листчета кой кабел с кой проводник и към кой изход е свързан.
 6. Препоръчваме ви да използвате схема с букви и цифри, която да опишете на допълнителен лист и да дадете копие от нея на хамалите, които ще ви помогнат с преместването.
 7. След като изключите електрозахранването и приберете кабелите, убедете се, че са опаковани добре и няма опасност да бъдат намокрени по време на преместването.
 8. Когато се опакова електроника, използването на антистатични стериопорени топчета и противоударен опаковъчен материал е задължително. Никога не използвайте материали, които провеждат електричество, за да не повредите електрониката по време на преместването.
 9. Разглобете електрониката на възможните й съставни части и ги опаковайте плътно с помощта на антистатичните стериопорени топчета, скоч, тиксо и противоударния опаковъчен материал.
 10. Поставете дебел слой от същия противудaрен опаковъчен материал и на дъното на кашона, с който ще пренасяте електрониката.
 11. Запълнете останалото празно пространство със стериопорени топчета, за да предотвратите разместването по време на път.
 12. Не забравяйте, когато запечатвате кашона, да поставите бележка „Чупливо” и да нарисувате стрелка, която да обозначава капака на кашона.

Забележка: CD-та и хардуерът не понасят високи температури. Ако имате чувствителна електроника, помислете дали не бихте могли да я вземете със себе се и ръчния си багаж по време на преместването.

Всички съвети