В помощ на домашните любимци при преместване

Преместването на дома е може би най-големият стрес за домашните любимци и техните собственици. Опаковането и разопаковането на стотици кутии, почистването на помещенията и пренасянето на кашоните може да се превърне в истинска драма, ако домашният любимец не е подготвен и не му бъде обърнато специално внимание.

Ето някои съвети, които ние от BG Movers можем да ви дадем, за да помогнете на кучето или котето си да свикне по-лесно с новия дом и със самия процес на преместване.
1. Разходете се до мястото, където ще се преместване. Подгответе животното. Помогнете му да се аклиматизира, да опознае обстановката и да свикне с миризмата на новото място.

2. По време на преместването, а и няколко дни след него, оставете животното в неговата клетка. Естествено извеждайте го за разходка, но нека по-голяма част от времето си да прекара с нещо познато – играчка, килимче, любим кокал или нещо друго, което е лично негово. Ако няма свои любими предмети, дайте му нещо свое. Важното е да има позната миризма в близостта до себе си, за да свикне постепенно с новото жилище и обстановка.

3. Подгответе се за най-лошото. Понякога при преместване и смяна на обстановката някои животни изпадат в депресия и не ядат с дни, възможно е да станат агресивни или дори да започнат да правят „пакости”, които по принцип не правят. Нормално е. Те ще се опитват да привлекат вниманието и грижите ви.

4. Бъдете търпеливи. Вие сте се подготвяли за преместването на дома си седмици наред, а понякога дори месеци, докато кучето или котето ви разбират, че ще сменят дома си едва сега. На тях също им е нужно време, за да свикнат с тази мисъл.

5. Опреснете обучението им по хигиенни навици, ако се налага. Както кучетата, така и котетата ще се нуждаят от опресняване на знанията си за това къде могат и къде не мога да ходят да пишкат – къде е котешката тоалетна и къде е мястото за разходки на кучето. Използвайте положителна интонация и разбиране към животното. Гневът и яростта ви няма да му помогнат да се адаптират по-бързо.

Преместването е стрес както за хората, така и за животните, уверете се, че четириногия ви любимец се чувства комфортно в новото си жилище и му помогнете да свикне с него.

Всички съвети